Entorn

Multireferèndum, democràcia en majúscules

“Multireferèndum és una convocatòria per decidir sobre diferents qüestions d’interès públic que es multiplicarà a Catalunya des del 23 d’abril fins al 25 de maig, dia de les eleccions europees” per tal de “Activar una xarxa a favor de la democràcia directa a través d’una experiència pràctica”

Amb aquestes paraules defineixen la iniciativa els seus promotors. (Som lo que Sembrem, Xarxa per la sobirania energética, Candidatura d’Unitat Popular,  Plataforma Aturem Barcelona World o la Plataforma No a la Mat..): http://www.multireferendum.cat

Malgrat el seu carácter incipient i simbòlic, cal tenir molt present les capacitats pedagògiques i de marcar tendència d’aquest tipus d’iniciatives. Només cal fer memòria sobre el moviment de consultes sobre la independència i veure on som avui.Cal no oblidar que els impossibles d’avui, son els possibles de demà. El país que tindrem demà serà el resultat del que haguem fet o deixat de fer avui. Felicitem doncs, a la gent de Multireferèndum.

Per als que puguin tenir la temptació de pensar que aquestes practiques i iniciatives son o han de ser patrimoni de moviments contestataris. Que prenguin nota. A la conservadora Suïssa, 26 referèndums ens dos anys. Amb 100.000 signatures (un 1,25% de la població de 8 milions), es dóna veu a tota la ciutadania respecte a una iniciativa legislativa mitjançant el plebiscit. Amb el mateix número de firmes es pot forçar també una votació oberta a tots els suïssos per ratificar o rebutjar qualsevol llei que s'hagi aprovat unilateralment a l'Assemblea Federal, inclosa la Constitució.

Si ens hi posem, Suïssa no és tant lluny.


Jordi Fexas
Comissió sectorial de Moviments Socials
Esquerra Republicana

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament